tekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywnytekst alternatywny

niedziela, 15 stycznia 2012

Nowa karma!

BARFowanie nam nie wyszło...Haru ogłosił strajk głodowy i niestety poddałam się...trzeba, więc szukać nowej karmy! Dzisiaj będąc w sklepie zoologicznym na zaopatrzeniach dostrzegłam karmę Personal Trainer z firmy NOVA FOODS, nie próbowałam jeszcze tego,ale powiem szczerze,że skład mnie zachęcił, nie tylko samo mięso,ale i owoce,warzywa,orzechy,kalafior,jabłka...

No nie powiem,ale naprawdę wygląda to zachęcająco,bo większość puszek to przede wszystkim troszkę mięsa, "inne mięso" oraz jakiś pseudo sosik...a tutaj coś w rodzaju pasztetu

W tym przypadku mamy...

ŚWIEŻE MIĘSO Z KURCZAKA
Smaczne i lekkostrawne. Dzięki niewielkiej długości włókien mięśniowych, niskiej zawartości kolagenu i elastyny, ogromna część rozdzielonych podczas trawienia aminokwasów jest wchłaniana i następnie wykorzystywana. Zawiera szczególnie dużo lizyny, aminokwasu, który w zbożach występuje zwykle w niewielkich ilościach. W przeciwieństwie do innych gatunków mięsa, zawiera znaczną ilość aminokwasów rozgałęzionych. Tłuszcze zawarte w mięsie z kurcząt, odznaczają się znacznym stopniem nienasycenia. Dostarcza cenne minerały, zwłaszcza żelazo i cynk, odpowiedzialne za transport tlenu we krwi.Duża zawartość kwasu linolowego jest szczególnie przydatna w pełnieniu przez skórę roli ochronnej i izolacyjnej, jest też istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.


WIEPRZOWINA
Znaczące zmiany technologiczne w przetwarzaniu mięsa wieprzowego, pozwoliły na wyprodukowanie składnika o zupełnie wyjątkowych właściwościach. Hodowla wyselekcjonowanych ras i żywienie zwierząt paszą wysokobiałkową pozwoliły na wyhodowanie świń z niewielką ilością podskórnej tkanki tłuszczowej z ograniczoną zawartością tłuszczu w mięsie. Chuda wieprzowina to dobre źródło białka o wyjątkowej zawartości aminokwasów i witamin B1, B2 i L-karnityny.


OLEJ SŁONECZNIKOWY
Ziarna słonecznika zwierają olej bardzo bogaty we wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z dużą zawartością kwasu linolowego (aż do 75%) i witaminy E (aż 68 mg/100g). Olej ten wyjątkowo korzystnie wpływa na kondycję skóry i okrywy włosowej.


CYKORIA
Cykoria jest źródłem inuliny i FOS (frukto-oligosacharydów), czyli tych rodzajów włókna pochodzenia roślinnego, które nie są wchłaniane w jelitach. Są one niezbędne dla właściwego funkcjonowania mikroflory jelitowej (prebiotyki).
Połączenie inuliny z innymi nierozpuszczalnymi rodzajami włókna roślinnego, takimi jak siemię lniane, korzystnie wpływa na funkcje jelit. Podnosi zawartość wody w stolcu, dzięki czemu wypróżnienia są łatwiejsze a stolec bardziej plastyczny. Taka kombinacja różnych rodzajów włókna jest korzystna zarówno dla szczeniąt jak i psów dorosłych.Najnowsze badania dowodzą, że inulina podnosi poziom resorpcji wapnia i wpływa na jego osadzenie w kościach, co zapobiega osteoporozie. Te same badania potwierdzają też, że inulina nie ogranicza wchłaniania żelaza i witamin w jelitach.


JABŁKO
Jabłko zawiera bardzo małe ilości związków organicznych o nazwie "zawdzięczają", które chronią organizm przed utlenianiem komórek.Synergii między caratenoids (które dają kolor ciała) i polifenoli neutralizuje wolne rodniki i wzmacnia system odpornościowy.
Jabłko to owoc bogaty w witaminy, minerały i błonnik: z niedojrzałych owoców można uzyskać skoncentrowany ekstrakt polifenoli i procianidines w stanie zapobiec tworzeniu się płytki nazębnej i próchnicy zębów.